top of page
  • avlottes

Waarom het misbruik door Ghislaine Maxwell niet op zichzelf staat

Bijgewerkt op: 21 okt. 2022

Jeffrey Epstein had zijn beschadigend werk nooit kunnen doen zonder de medewerking van zijn handlanger Ghislaine Maxwell. Tegen haar is vanwege misbruik van jonge meisjes 35 tot 50 jaar gevangenisstraf geëist. Samen lokten zij talloze jonge kwetsbare meisjes, veelal uit sociaal lagere klassen, naar de villa’s van Epstein. Onder valse voorwendselen ( “voor tweehonderd dollar een massage geven aan een oude man”) werden deze meisjes naar binnen gelokt. De massage werd al snel een brute verkrachting, waarna de geschrokken en getraumatiseerde meisjes ontdaan het pand verlieten. Maar Epstein wist ze met zijn geld op een andere manier te binden: door ze als ronselaar te laten werken, waarbij ze hem voorzagen van nieuwe, frisse kandidates, hielden zij hun inkomsten. En deze nieuwe meisjes overkwam weer hetzelfde: gelokt met valse beloftes, verkrachtte hij hen op de massagetafel. Zo bouwden hij en Ghislaine zo een piramidespel op. Elk nieuw meisjes ronselde op haar school nieuwe argeloze slachtoffers die wat wilden bijverdienen. Chauffeurs, tuinmannen, huishoudsters, velen waren getuige en allen zwegen. Het ging om tientallen meisjes. Ook de meisjes zwegen onderling wat hen was overkomen.
Toch is er op een bepaald moment wel aangifte gedaan. Deze aangifte leidde, tot grote teleurstelling van de aanklaagsters, tot een schikking.

In 2019, vele jaren daarna is dit serieus opgepakt en pas toen bleek hoe gigantisch groot dit misbruik en netwerk was. Presidenten, prinsen, alle groten der aarde die voordien bij Epstein al te graag op zijn resort kwamen, wisten niet hoe gauw ze moesten benadrukken dat ze hem nauwelijks kenden.

Ghislaine, als handlanger, was degene die de argeloze meisjes een vals vertrouwen bood. Zij stelde zich aanvankelijk als een moeder voor hen op. Spontaan, levendig, grappig, betrokken, en zorgzaam. Zij bond deze meisjes aan haar door beloftes te doen over opleidingen die zij mochten volgen. Zonder Ghislaine had Epstein nooit zo lang kunnen doorgaan.

Epstein was een narcist, in zijn ergste soort. Met psychopathische trekjes. Arrogant, slim, en charmant. Misbruik maken van naïeve meisjes zonder enige vorm van spijt achteraf. Epstein was overtuigd dat voor geld alles te koop was, maar uiteindelijk liep hij tegen grenzen aan. Zijn hand had hij overspeeld.

Ter verdediging gooien Ghislaine ‘s advocaten haar jeugd in de strijd: zij is de dochter van de narcistische mediamagnaat Robert Maxwell. Als vader was hij afwezig, altijd bezig met belangrijke zaken in de wereld. Was hij thuis, dan was hij een bruut, veeleisend, dominant, dwingend, en vernederend naar zijn kinderen. Hij was een bully, manipulatief en werd ook een “corporate psychopath “genoemd. Hij kwam aan zijn einde doordat hij overboord viel van zijn luxe jacht Lady Ghislaine en verdronk (zelfmoord?). Kort daarna bleek dat hij zijn bedrijven inclusief het pensioenfonds van zijn eigen werknemers had leeg getrokken voor 1,2 miljard dollar.


Ghislaine wijt haar gedrag aan het psychologische misbruik in haar jeugd. Ondanks de bruutheid van haar vader was Ghislaine zijn oogappel. Zij was afhankelijk van zijn onvoorspelbare buien en deed alles om haar harteloze vader te bekoren. Dat patroon heeft zij later voortgezet in haar relatie met Epstein, waarbij zij alles deed om de seksuele veelvraat Epstein het naar de zin te maken.


De patronen die wij zien zijn hetzelfde: wat Ghislaine in haar jeugd heeft geleerd zet zij voort in haar volwassen leven.


Narcisme is intergenerationeel: van generatie op generatie wordt dit patroon doorgegeven. Van vader op dochter, van moeders op dochters, van vaders op zoons zien we dat dit patroon wordt voortgezet. Ghislaine is daardoor zowel slachtoffer als dader. Maar bovenal is zij dader van eindeloos misbruik en mede veroorzaker van diepe trauma’s bij talloze jonge vrouwen.

88 weergaven0 opmerkingen
bottom of page