top of page
  • avlottes

Trauma’s en narcisme

Veel reacties -vooral veel lovende- op de bijdrage van Bessel van der Kolk tijdens "Zomergasten". Hij wist duidelijk te maken aan de hand van aansprekende beelden hoe trauma's in het lichaam worden opgeslagen. Zijn inzichten illustreren mijn ervaringen met ex medewerkers van narcistische managers, waarin dezelfde parallel te zien is: deze medewerkers zijn, vaak na jaren, nog getraumatiseerd door deze ervaringen. Een narcistische manager kruipt immers onder je huid en kan je het gevoel geven dat je alles fout doet. Je belachelijk maken in de groep, je kleineren, je afblaffen zijn de reacties die een narcistische manager inzet. Dat betekent dat je altijd waakzaam moet zijn, je moet je altijd hoeden voor een aanval. "Blijf alert" , dat is het alarmsignaal voor je hersenen en daarmee voor alle andere fysiologische reacties in je lichaam: verhoogde bloeddruk, snellere hartslag, spanning in de spieren etc. Deze continue alertheid geeft stress en het is daarom niet verwonderlijk dat medewerkers die te maken hebben met een narcistische manager een grote kans hebben op een burnout en mogelijk ook een trauma kunnen oplopen.


"Ik had een gesprek met mijn nieuwe manager (de vorige, narcistische manager was vertrokken). Daarbij was ik zo gespannen voor weer een nieuwe sneer, dat ik zat te shaken op mijn stoel. Mijn nieuwe manager schrok van mijn reactie en vroeg wat er speelde. Ik barstte in tranen uit en pas toen realiseerde ik mij hoeveel stress ik had van mijn vorige manager".


Een andere cliënt vertelde:

"Een aantal jaren ben ik nu weg van het kantoor waar manager X leiding gaf aan mijn afdeling. Nog altijd heb ik last van misselijkheid en spanning als ik langs het kantoor loop. Na jaren nog".


"Als manager Y binnen kwam lopen, zag ik iedereen verstijven. Wegduiken achter de pc., strakke koppen, kaken op elkaar. Ieder hield zijn adem in, tot hij weer vertrokken was, dan haalden we opgelucht adem. We deden alles om maar niet gezien te worden door hem. Je kon immers maar zo het mikpunt worden. Eigenlijk waren we net angstige hazen".


Een narcistische manager is niet zomaar een lastige of ingewikkelde manager. Het is veel ernstiger, het kan traumatiserend zijn. Omdat het narcistische gedrag aangrijpt in je stresssysteem gaat het veel dieper en kan het gedrag van een narcistische manager leiden tot posttraumatische stress. Daarbij sluiten deze ervaringen naadloos aan bij deze aflevering van Zomergasten.


Bessel van der Kolk bij Zomergasten


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page